Teken

Welkom in het tekenseizoen! Net als mensen genieten teken het meest van warm weer. Van april tot en met oktober is de kans dus het grootst dat je met de beestjes in contact komt, want bij temperaturen vanaf 8°C worden ze actief.

Hoe herken je een teek?

Teken lijken op kleine spinnetjes. Je vindt ze in struiken en tussen bladeren op de grond, maar ook op dieren en hoog gras. Ze leven in het bos, het park, de hei of in de duinen. De teek warmt zich graag op in de struiken, om zich daarna op een dier of mens te laten vallen en bloed te drinken.

Teken kunnen vele verschillende ziekteverwekkers overdragen.

Enkele belangrijke ziektes zijn:

  • Ziekte van Lyme (Borreliose)
  • Babesiose
  • Ehrlichiose
  • Anaplasmose

Ziekte van Lyme

De bekendste ziekte in Nederland is de ziekte van Lyme. De wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Zowel honden als wij zelf kunnen besmet raken met deze bacterie. Bij katten is de ziekte van Lyme zeldzaam. De ziekte openbaart zich in eerste instantie meestal door een rode vaak ringvormige plek op de plaats van de tekenbeet. Snelle behandeling met antibiotica kan verdere problemen voorkomen. Als er niet tijdig behandeld wordt kan de aandoening zich verspreiden.

Babesiose

De parasiet Babesia canis veroorzaakt babesiose bij de hond de ziekte Babesiose. Vooral door de Dermacentor teek wordt de ziekte overgebracht. De rode bloedcellen in het lichaam van de hond worden door de parasiet afgebroken. Sloomheid, niet willen eten en koorts zijn vaak de eerste symptomen. Daarna kan bloedarmoede en geelzucht ontstaan en kan er bloed in de urine voorkomen. Indien de ziekte tijdig herkend wordt kan er behandeld worden, zo niet dan gaat de hond eraan dood.

Ehrlichiose

De ziekte Echrlichiose wordt door diverse bacteriën veroorzaakt. Bij de hond is dit de bacterie Ehrlichia canis en wordt overgedragen door Rhipicephalus sanguineus teken die ook in Nederland gevonden worden. Ook deze infectie veroorzaakt bloedarmoede, maar ook vage klachten als lusteloosheid. De chronische vorm kan dodelijk zijn voor de hond

Anaplasmose

Een wat minder bekende ziekte die door teken wordt overgebracht is Anaplasmose. De bacterie Anaplasma phagocytophilum wordt overgedragen door Ixodes ricinus teken. Deze infectie komt voor bij herkauwers en honden, bovendien bij de mens en is ook bij het paard in Nederland vastgesteld.

Niet altijd vertonen honden verschijnselen na een infectie, maar als ze dat wel doen dan lijkt dit op de symptonen van Ehrlichiose: niet willen eten, koorts, sloomheid, soms kreupelheid, overgeven, diarree en bloedingen.

Een teek kan meerdere ziekten bij zich dragen en dus ook overbrengen. De kans bestaat dus dat een dier met meerdere ziekten tegelijk besmet wordt. Het ziektebeeld is dan minder duidelijk maar het verloop van de ziekten kan daardoor wel heftiger zijn. Het is dus van belang om infecties zo goed mogelijk te voorkomen. Een goede preventie met teken werende en teken dodende middelen is hierbij van belang. Ons advies is ook om je huisdier dagelijks op teken te controleren zodat je ze zo snel mogelijk kunt verwijderen.

Een teek verwijderen bij je huisdier

Als jij of je huisdier een teek heeft, kun je deze het beste verwijderen met behulp van een tekenlasso.

Het is af te raden om van te voren alcohol of iets dergelijks op de teek te doen want juist dan braken teken hun maaginhoud in de huid van je huisdier. Het wondje kun je, na het verwijderen van de teek, wel ontsmetten met alcohol of jodium.

Is de kop toch blijven zitten, dan zal deze er net als een diepe splinter uit moeten zweren. Het kan zijn dat er op de plek waar de teek heeft gezeten een bult ontstaat. Deze verdwijnt echter vanzelf weer.

Noteer de datum en de plek waar de teek heeft gezeten. Hou de plek in de gaten en wanneer deze rood en gezwollen wordt neem dan contact op met je dierenarts voor verder advies

Wordt je huisdier toch sloom, gaat hij stram lopen of krijgt hij koorts na het hebben van een teek, neem dan snel contact op met je eigen dierenarts.