Vlooien

Brrrrr. Het kriebelt al als we er alleen maar aan denken. Voor velen is een vlooienplaag iets waar we niets mee te maken willen hebben of aan willen denken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt het grootste gedeelte van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op onze chihuahua.

Parasieten

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast kunnen zorgen bij onze geliefde chihuahua. Behalve onze hond, de chihuahua kunnen ook andere huisdieren zoals bijvoorbeeld de kat, konijn en fret last hebben van de vlo. En zelfs de mens kan hier last van hebben.

Soorten vlooien

Er zijn 2 verschillende soorten vlooien die bij onze chihuahua’s maar ook andere huisdieren voorkomen. De hondenvlo waarvan de Latijnse naam Ctenocefalides Canis is & en de kattenvlo waarvan de Latijnse naam Ctenocefalides Felis is. Raar maar waar, de kattenvlo is de meest voorkomende vlo bij de onze Chihuahua. Dit is niet omdat de chihuahua qua maat misschien meer op de kat lijkt, dit geldt voor alle vlooien die voorkomen bij honden en andere huisdieren.

De cyclus van de vlo

Voordat we vlooienbestrijding uitleggen gaan we het eerst over de cyclus van de vlo hebben. Er zijn verschillende stadia in de cyclus van de vlo: Ei, larve, pop en een volwassen vrouwtjes en mannetjes vlo

Vlooieneitjes

Het begint allemaal met een vrouwtjes vlo. Om eitjes te kunnen leggen moet ze eerst een bloedmaaltijd hebben gehad. Hierna legt ze tientallen eitjes in de vacht. De vlooieneitjes zijn met het blote oog nauwelijks te zien, maar mocht u hele goede ogen hebben; Ze zijn wit en ovaalvormig. Deze eitjes plakken een klein beetje maar zitten niet vast in de vacht. Hierdoor vallen de meeste eitjes dan ook gewoon van de hond af. Overal in huis waar uw chihuahua komt, komen op die manier de eitjes terecht. (Wellicht iets om over na te denken, als uw chihuahua bij u in bed slaapt). Dit houdt dus in dat de meeste eitjes zich niet op of bij de hond bevinden, maar in de hele leefomgeving van uw chihuahua. De vlooieneitjes groeien onder invloed van de temperatuur en vochtigheid. Voor de vlooien het meest gunstige (en dus voor ons het meest ongunstigste) omstandigheid is een temperatuur van rond de 20 tot 25 graden en een vochtigheidsgraad van 70%. In ons regelmatig benauwde klimaat hebben de vlooieneitjes het dus maar goed. In deze ideale omstandigheden kunnen de vlooieneitjes zich dan binnen 48 uur ontwikkelen tot larven. Als de omstandigheden niet zo gunstig zijn, dus minder vochtig en of minder warm kan dit wel 12 dagen duren.

Larven

Als de larven zijn uitgekomen zijn ze een paar millimeter lang, zijn ze ongeveer zo dik als een haar, met harige uitsteeksels en lijken een beetje op een vliegenmade. In tegenstelling tot de vlooieneitjes die nauwelijks in de vacht kunnen blijven zitten kunnen de larven zich met de harige uitsteeksels prima vasthouden. De larven verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich met organisch materiaal; zoals opgedroogd bloed en de uitwerpselen van volwassen vlooien. De larven zijn veel gevoeliger dan de eitjes voor de vochtigheid en temperatuur. Als het niet zo vochtig is en de vochtigheidsgraad onder de 50% ligt dan gaan de larven dood. Dus in droge en warme zomers zijn er veel minder vlooien dan in natte zomers. In de meest optimale omstandigheden, warm en vochtig, duurt het larve-stadium tussen de 1 en 3 weken. De larve vervelt 3 keer. Bij de laatste vervelling verpoppen de larven zich.

Poppen

De poppen worden door een cocon beschermd, ook tegen insecticiden. Onder de meest gunstige omstandigheden ontwikkelt de pop zich met 5 tot 7 dagen tot een volwassen vlo. Echter kunnen deze poppen wel een jaar tot anderhalf jaar in deze toestand in leven blijven. De poppen komen uit door de lichaamswarmte van de gastheer en trillingen. Is er geen gastheer aanwezig? Dan komen de poppen niet uit. Normaal gesproken neemt zo’n hele cyclus zo’n 6 weken in beslag

De volwassen vlo

Na de gehele cyclus heb je volwassen vlooien. Binnen 1 a 2 dagen nadat de pop uit de cocon is gekomen, en dus een vlo is geworden, begint de vlo zich al te voeden met bloed van de gastheer. De volwassen vlooien brengen vrijwel hun hele leven door op de gastheer. De vrouwtjes vlo is ongeveer 2 weken vruchtbaar. Zij legt dan zo’n 10 tot 20 eitjes per dag.

Zoals uit het voorgaande blijkt is dat de eitjes en de larven het grootste gedeelte van de vlooiencyclus vormen.

Het bestrijden van vlooien is om meerdere reden dan ook verstandig. Om maar een aantal goede redenen te benoemen; denk aan de jeuk die ze ervan kunnen hebben of in sommige gevallen een vlooienallergie die ze kunnen ontwikkelen. Verder kunnen vlooien ook voor overdracht van andere parasieten zoals bijvoorbeeld lint- wormen zorgen.

Jeuk

De grootste overlast die de vlooien bij onze chihuahua bezorgen is de jeuk. En dat is niet het kriebelige gevoel van het voelen bewegen van de vlooien maar van de vlooienbeten. Als de vlo bijt, spuit deze direct wat speeksel in dit bijtwondje. Dit zorgt ervoor dat het bloed niet direct stolt en de vlo zich hiermee kan voeden. Maar voor onze chihuahua veroorzaakt dit jeuk en irritatie. Hierdoor begint onze chihuahua zich te krabben en of te bijten.

Vlooienallergie

Soms zijn onze dieren heel erg gevoelig voor het speeksel van de vlo. Er kan dan een allergische reactie optreden na een aantal vlooienbeten. Dit veroorzaakt hele heftige reacties waarbij onze chihuahua zicht blijft krabben en bijten totdat de hele huid kapot is. Hierdoor kunnen ook allerlei ontstekingen optreden, die weer andere ernstige gevolgen kunnen hebben.

Elke keer als onze hond een aantal vlooienbeten heeft wordt er een bepaalde grens overschreden waardoor die allergische reactie weer optreedt. Ook de oudere vlooienbeten spelen dan weer op. Om dit proces in stand te houden is één vlooienbeet per week al voldoende.

Wormen

Vlooien kunnen eitjes van bijvoorbeeld de lintworm bij zich dragen. Door de jeuk gaat uw chihuahua krabben en bijten. Hierdoor zouden ze een besmette vlo binnen kunnen krijgen (opeten) en daaruit kan dan weer een volwassen lintworm ontstaan.

Vlooienplaag

Een bijzonder vervelende situatie is een vlooienplaag. Zoals hiervoor al beschreven hebben de poppen warmte en trillingen nodig om uit te komen. Als 1 van de 2 ontbreekt dan komen de poppen niet uit. Dat is dan ook de reden dat een vlooienplaag heel vaak ontstaat na een periode van afwezigheid, zoals bijvoorbeeld een vakantie. In de periode dat er niemand thuis is zullen de trillingen in het huis ontbreken.

Alle poppen die in verschillende stadia van hun ontwikkeling aanwezig zijn, zullen zich ontwikkelen naar het punt toe waar ze op “springen” staan. Als u dan na een afwezigheid weer thuis komt, dan veroorzaakt u trillingen. Omdat de poppen allemaal zover ontwikkeld zijn dat ze op het punt van springen staan, zullen ze allemaal tegelijk uitkomen. Hierdoor heeft u als het ware door de thuiskomst een vlooienplaag veroorzaakt. Dit kan dusdanige ernstige gevolgen hebben dat niet alleen uw chihuahua’s hier last van hebben, maar ook de mensen.

Bestrijding

Er zijn diverse Anti-vlooienmiddelen, allen met een eigen specifieke werking.

Vlooienkam

Omdat de vlooien bijna niet zichtbaar zijn is het verstandig om de vacht van uw chihuahua te controleren met een vlooienkam. Vlooien zitten graag op warme plekjes. Op de buik en de binnenkant van de achterpoten is de chihuahua wat minder behaard. Daar is het goed zichtbaar of er rode vurige plekjes zitten die duiden op vlooienbeten. Kam uw chihuahua daarom regelmatig met een vlooienkam als u vermoed dat ze vlooien kunnen hebben. Gevonden vlooien kunt u met uw nagels doormidden spiesen (let op, ze zijn hardnekkig) of anders in een bakje met heet water met afwasmiddel stoppen. Indien mogelijk is het het beste om uw chihuahua buiten te kammen. Hiermee voorkomt u dat eitjes in huis terecht komen.

Vlooienband

Van oudsher is de vlooienband toch wel een van de meest gebruikte product. Deze zijn er van de diverse fabrikanten. In de meeste gevallen zijn deze na het omdoen op maat te knippen. Van vroeger uit werd meestal het afgeknipte stukje van de vlooienband in de stofzuigerzak gedaan, zodat die daar zijn werk kon doen. De vlooienband wordt nog steeds gebruikt. Maar in een huishouden met kleine kinderen die de band elke keer vast kunnen pakken zijn er andere middelen die kunnen worden gebruikt voor de bestrijding van vlooien.

Anti-vlooienshampoo

Bij een vlooienplaag is een anti-vlooienshampoo een zeer effectief middel. Ondanks dat het veel werk is om de shampoo overal goed aan te brengen, is het een goed middel vanwege de snelle werking.

U kunt er ook voor kiezen om uw hond te wassen met een anti-vlooienshampoo zoals bijvoorbeeld Defencare shampoo. Het aanbrengen van een shampoo is bewerkelijk, maar een veilig en zeer effectief alternatief. Het gebruik van een anti-vlooienshampoo wordt vanwege de snelle werkzaamheid met name aangeraden bij een acute vlooienbesmetting.

Vlooiendruppels

Veruit het meest gebruikte en ook de meest diervriendelijke vorm van vlooienbestrijding zijn vlooiendruppels. De vlooiendruppels zitten in kleine makkelijk te hanteren pipetjes die in de nek van de chihuahua worden uitgeknepen. De werking is over het algemeen minimaal 4 weken. Maar lees ook vooral even de bijsluiter. Voor een goede werking is het wel belangrijk om alle chihuahua’s en of andere dieren in een huishouden tegelijkertijd te behandelen.

De vlooiendruppels zijn er van verschillende fabrikanten. De meeste soorten bieden naast bestrijding van vlooien ook nog andere bescherming.

Verreweg de beste vlooiendruppels zijn met Selamectine.  Deze is werkt namelijk niet alleen tegen de volwassen vlooien maar ook tegen de eitjes en de larven en daarmee de grootste omgevingswerking. Het kan zelfs worden gebruikt bij jonge pups. Vanwege de brede werking is het uitermate geschikt voor chihuahua’s met een vlooienallergie!

Met 1 pipet is uw chihuahua beschermd tegen vlooien, maar ook tegelijkertijd tegen spoelwormen, hartworm, oormijt, bijtende luizen en scabiës. Vlooiendruppels met Selamectine zijn niet vrij verkrijgbaar, maar op recept bij de dierenarts onder de naam Stronghold.

Overige vlooiendruppels die wel vrij verkrijgbaar zijn bieden een iets minder uitgebreide, maar nog steeds ook een hele goede bescherming tegen vlooien.

Fronline Spot On Hond of Effipro spot-on Hond, die naast vlooien ook tegen teken beschermen.

Advantix, beschermt bovendien tegen zandvliegen en muggen.

Bovenstaande info is geschreven door Patricia Leferink op basis van allerlei op internet te vinden informatie & is tevens gepubliceerd in het Contactblad van de Nederlandse Chihuahua Club