Giardia

Wat is Giardia?

Giardia is de meest voorkomende maag-darmparasiet bij honden. Giardia komt zowel bij mensen, honden, katten, konijnen, cavia’s en andere dieren in het maagdarmstelsel voor. Giardia zijn eencellige maag-darmparasieten die diarree en braken kunnen veroorzaken. Bij circa 20% van de honden met diarree is Giardia de oorzaak. Het is bovendien een zoönose, wat inhoudt dat de ziekte ook van dieren op mensen kan worden overgebracht. Vooral kleine kinderen en mensen met een zwak immuunsysteem lopen risico. Belangrijk daarom is een besmetting met Giardia snel te kunnen herkennen en behandelen. Omdat het zo besmettelijk is, en zowel bij mens als dier voorkomt, ligt bij Giardia herbesmetting op de loer. Het is daarom ook heel belangrijk om de juiste hygiënische voorzorgsmaatregelen te treffen.

Herkomst

Een paar jaar geleden was Giardia bij ons nog tamelijk onbekend, maar door vakantiereizen naar zuidelijke en oostelijke landen, maar ook door het invoeren van dieren uit deze landen, komen infecties met Giardia steeds vaker voor. Wij gaan hier in op wat u het beste kunt doen als u een Giardia-infectie bij uw hond vermoedt en hoe u de kans op herbesmetting kunt verkleinen.

Wat veroorzaakt Giardia bij de hond?

Giardia wordt door contact met de ontlasting van geïnfecteerde dieren overgedragen. Vaak is het al voldoende, wanneer uw hond aan de ontlasting ruikt of uit een besmette regenplas drinkt. Ook besmet water, zwemmen in besmet water of soms vliegen kunnen de ziekteverwekkers overdragen.

Besmetting met Giardia gaat via de mond waardoor de parasiet uiteindelijk in de dunne darm belandt waar ze zich met behulp van een soort zuignap aan de darmwand vasthechten. De darmwand raakt hierdoor beschadigd, wat zichtbaar kan worden door de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. Aangezien Giardia vooral voorkomt bij pups is hun ontlasting vaak zeer besmettelijk voor de moederhond die het daarna weer heel gemakkelijk doorgeeft aan haar pups.

Giardia zal zich in de darmen door celdeling razendsnel vermenigvuldigen. Aan het einde van de darm kapselen de parasieten zich in. Deze zogenaamde cysten verlaten het lichaam vervolgens via de ontlasting.

Door dit cysten-stadium is Giardia niet meer gevoelig voor normale desinfectiemiddelen en ook vele chemische middelen deren hem niet. Buiten de darm zijn ze daarom nog ongeveer een maand besmettelijk. Bij vochtige kou kunnen ze soms zelfs meerdere maanden overleven. In dit cysten-stadium is Giardia zeer besmettelijk en wordt hij op andere dieren of mensen overgedragen!

Wat zijn de symptomen van Giardia?

Oudere honden hebben zelden symptomen. Maar zij kunnen wel, zonder zelf ziek te zijn, Giardia met de ontlasting uitscheiden. Wanneer uw dier dus geen diarree heeft, is dit geen garantie, dat hij geen Giardia heeft! Vooral pups en honden met een verzwakt immuunsysteem vertonen duidelijk zichtbaar de symptomen van een Giardia-besmetting. Het meest voorkomende symptoom bij een besmetting met Giardia is hevige, chronische diarree, waar slijm bij kan zitten, of die er geel of vettig uit kan zien. Eventueel kan de diarree ook bloederig zijn. Meestal hebben de dieren wel trek, vallen echter evengoed af. Sommige dieren lijden aan misselijkheid, overgeven en koorts.

Er kan ook bloedarmoede, een vertraagde groei of jeuk/eczeem ontstaan. De vacht oogt vaak vaal en dof. Indien een hond besmet is met Giardia, dan kan dit bestaande maag-darmaandoeningen verergeren en de ontwikkeling van andere klachten stimuleren.

Hoe wordt de aanwezigheid van Giardia vastgesteld?

Als uw hond langdurig kampt met maag-darmklachten zoals braken en diarree, dan adviseren wij ALTIJD uw dierenarts te raadplegen. Meestal zal de dierenarts uw hond eerst algemeen onderzoeken, en kan daarna eventueel aanvullende onderzoeken doen.

Dit kan door middel van een onderzoek van de ontlasting. Hiermee kan worden vastgesteld of uw hond Giardia heeft. Of dat er mogelijk andere parasieten of veroorzakers zijn van afwijkende ontlasting. De test om vast te stellen of uw hond Giardia heeft moet echter wel een paar keer worden herhaald. Bij voorkeur 3 dagen achter elkaar. Dit omdat het voorkomt dat de test niet elke dag positief (besmetting) aangeeft. Omdat niet bij elke ontlasting cysten mee naar buiten komen.

De beste bestrijding giardia bestaat uit 3 componenten! Behandeling, Voeding & Hygiëne

Behandeling Giardia

Behandeling met antibiotica: Metronidazol – smaakt niet alleen heel erg bitter, het is ook een medicijn, dat heftige bijwerkingen kan veroorzaken. Deze kunnen variëren van misselijkheid, overgeven en diarree tot aanvallen, huiduitslag, koorts, bloed in de urine, leverontsteking evenals veranderingen in het bloedbeeld. Metronidazol doodt Giardia niet, het remt alleen de groei!

Behandeling met wormenmiddel: Fenbendazol (Panacur) – kan weinig trek, overgeven en diarree veroorzaken. Hoewel het niet zoveel bijwerkingen heeft, is het volgens enige fokkers en dierenartsen niet meer werkzaam (de meeste stammen zijn er ondertussen immuun tegen).

Behandeling met Chinese kruidengeneeskunde: Giardex formule – Chinese kruidengeneeskunde heeft, speciaal voor de bestrijding van Giardia, een kruidenbehandeling ontwikkeld. Deze kruiden doden de parasieten voordat ze in het cysten-stadium komen. Aangezien het om natuurlijke kruiden gaat, ontstaan er geen bijwerkingen. Wel heeft het een wat langere tijd nodig om effectief te zijn. Een ander bijkomend voordeel is dat Giardia geen immuniteit ontwikkelt tegen Giardex en kan het middel desnoods lange tijd worden gegeven.

Voeding bij Giardia

Voedsel zonder koolhydraten ondersteunt het “verhongeren” van Giardia. Het beste is dus vers vlees. Wanneer u dit niet kunt of wilt geven, is blikvoer van goede kwaliteit zonder granen een alternatief. Het is dus raadzaam, zijn om de hond gedurende een periode (gemiddeld een maand) een licht verteerbare, energierijke voeding te geven. Zodat er dan slechts een minimale belasting van het maag-darmstelsel is, terwijl er tegelijkertijd wel voldoende voedingstoffen opgenomen kunnen worden.

Wat kunt u doen bij Giardia?

Het is belangrijk om tijdens en na de behandelperiode de uitwerpselen van de hond direct op te ruimen, zodat uw hond (of andere dieren) er niet meer mee in contact kunnen komen. Kleedjes, mandjes, hokken, benchjes en andere dingen waar uw dieren op liggen, moet u zo vaak mogelijk en zo heet mogelijk wassen. Dat lukt het beste, wanneer u oude lakens en handdoeken in alle mandjes legt, en deze iedere dag in de kookwas stopt. Mandjes, benchjes, hokken enzovoort kunt u het beste met een dampreiniger behandelen (Giardia sterft pas bij minimaal 70° Celcius). Water- en voerbakjes iedere dag met kokend water afwassen. Ook speeltjes, flostouwen, ballen enzovoort met zo heet mogelijk water schoonmaken en of wassen. Desnoods weggooien als u twijfelt of u het goed schoon hebt gekregen. Na het wandelen de anus van de hond schoonmaken, zodat de giardia niet weer de woning binnenkomt.

Bij onze langharige variant kunt u de vacht dit rond de anus wegknippen. Op deze manier kunt u dit beter schoon houden. Maakt uw Chihuahua gebruik van een kattenbak, dan deze ook dagelijks met kokend water schoonmaken (dus goedkope kattenbakkorrels kopen).

Wassen van de hond

Daarnaast is het belangrijk om de hond zelf ook te wassen met een hondenshampoo. In de vacht van uw chihuahua kunnen namelijk nog eitjes van Giardia blijven zitten. Deze kunnen dan door bijvoorbeeld oplikken, herbesmetting kunnen veroorzaken.

Wanneer de hond niet gewassen kan worden, dan is het een optie om de hond regelmatig te kammen. Uiteraard is het wel belangrijk om de kam na afloop weer goed te ontsmetten met kokend water of een stoomreiniger.

Giardia is besmettelijk ook voor mensen, dus is goede persoonlijke hygiëne is erg belangrijk. Denkt u er daarom aan, dat niet alleen voor u, maar ook voor uw kinderen het belangrijk is om regelmatig de handen te wassen. Behandel ook alle dieren die bij u wonen tegen Giardia, ook als ze geen symptomen vertonen.

 

Bovenstaande info is geschreven door Patricia Leferink op basis van allerlei op internet te vinden informatie & is tevens gepubliceerd in het Contactblad van de Nederlandse Chihuahua Club